Bezpečnosť na zjazdovkách

Pre bezpečnosť lyžiarov - Pravidlá na zjazdovkách

Práve sme sa vrátili z lyžovačky v Rakúsku a boli sme svedkami nepríjemného úrazu na zjazdovke. Treba si pripomenúť dôležitosť pravidiel FIS - biely kódex - a opäť poukázať na bezpečnosť na zjazdovkách. Majme ju na pamäti pri každej návšteve hôr. Uvedomujme si, že lyžiarov na zjazdovkách neustále pribúda, povrch zjazdoviek je tvrdší a tvrdší, takmer až ľadový. Často si neuvedomujeme, že už nelyžujeme na snehu, ako tomu bývalo pred niekoľkými rokmi, ale na ľade. Pády na ľad sú bolestivé a prinášajú vážne zranenia.

Ľad na zjazdovkách je už asi nevyhnutnosťou. Do výroby "tvrdých zjazdoviek" nútia prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk prírodné i ekonomické podmienky. Preto nám lyžiarom neostáva nič iné, len sa lepšie chrániť - okuliare, helma, chrániče jednotlivých častí tela, špeciálne lyžiarske oblečenie. A nezabúdajme na lyžiarske desatoro - biely kódex:

Biely kódex

Aby boli pravidlá na zjazdovkách zrozumiteľnejšie, prinášajú niektoré lyžiarske strediská ich vyjadrenie pomocou grafických ilustrácií. Atraktívne kresby sa často nachádzajú priamo pri zjazdovkách aj na internetových stránkach. Zásady chovania sa na zjazdovkách je nutné vštepovať každému lyžiarovi už od malička. Času stráveného nad pravidlami o bezpečnosti nikdy nie je dosť, preto si ich zopakujme. Vybrali sme jednu z najkrajších sád ilustrácií, ktorú prináša na svahy líder v lyžiarskej bezpečnosti - Ski amadé - 10 FIS Rules of the piste.

1. Ohľaduplnosť k iným

Na lyžiarskej trati je každý povinný správať sa ohľaduplne k iným. Tak, aby neohrozil ani nepoškodil zdravie a život, alebo nespôsobil škodu sebe ani inému. Nepríjemnosti môžu spôsobiť: nebezpečný štýl jazdy, nevhodný lyžiarsky výstroj, nesprávne odložený lyžiarsky výstroj, znížená schopnosť reakcie a odhadu lyžiara z dôvodu: únava, choroba, alkohol, drogy a podobne. Maximálnu ohľaduplnosť uplatňujme najmä k najmenším a najslabším lyžiarom.

Ohľaduplnosť k iným Ohľaduplnosť k pomalším lyžiarom

2. Kontrola rýchlosti a spôsobu jazdy

Každý lyžiar musí mať svoju jazdu pod kontrolou. Je povinný prispôsobiť rýchlosť a štýl jazdy svojim schopnostiam, terénu, počtu lyžiarov na zjazdovke, ale aj poveternostným podmienkam.

Kontrola rýchlosti a spôsobu jazdy Nejazdite príliš rýchlo, majte lyže pod kontrolou

3. Voľba stopy, smeru jazdy

Lyžiar prichádzajúci zhora je zodpovedný za všetkých ktorí lyžujú pod ním, musí svoj smer jazdy voliť tak, aby neohrozil pred ním jazdiaceho lyžiara. Lyžiar, ktorý jazdí za iným lyžiarom, musí dbať na dostatočný odstup, aby lyžiarovi vpredu ponechal voľný priestor pre smer a spôsob jazdy. To predpokladá udržiavanie odstupu a predvídanie úmyslov lyžiara jazdiaceho vpredu, či nižšie.

Voľba stopy, zrážky Vyhnite sa zrážkam, nezastavujte blízko iných stojacich lyžiarov, napríklad v radoch pri vlekoch. Nejazdite blízko iných lyžiarov.

4. Predbiehanie

Predbiehať možno sprava aj zľava s dostatočným odstupom tak, aby predbiehaný lyžiar nebol ohrozený a mal dostatočný priestor pre smer aj spôsob jazdy. Ak predbiehate pomalú skupinku lyžiarov, napríklad skupinku detí z lyžiarskej školy s inštruktorom, predbiehajte ich ako celok, nie pomedzi jednotlivcov.

Predbiehanie Pomalšieho lyžiara predbehni bezpečne, s dostatočným odstupom.

5. Vjazd na trať, rozjazd na trati

Každý, kto vchádza na lyžiarsku trať alebo chce po zastavení opäť pokračovať v jazde, je povinný sa rozhliadnuť, dať prednosť lyžiarom prichádzajúcim zhora a neohroziť lyžiarov pod sebou. Neočakávaný rozjazd lyžiara stojaceho na mieste sa dá len ťažko predvídať a môže spôsobiť zbytočnú kolíziu s prichádzajúcim lyžiarom.

Vjazd na trať Pri vstupe na zjazdovku platí prednosť v jazde už lyžujúcich lyžiarov.

6. Zastavenie a státie

Na trati sa nesmie bezdôvodne zastaviť a stáť na zúžených a neprehľadných častiach zjazdoviek. Zvlášť nebezpečné je zastaviť alebo po páde zostať sedieť za terénnou vlnou. Lyžiar, ktorý spadol na takomto mieste ho musí čo najrýchlejšie opustiť.

Zastavenie a státie Ak si chcete urobiť foto (selfie / svojka) zastavte na okraji zjazdovky

7. Výstup a zostup

Osoba, ktorá stúpa nahor alebo schádza po lyžiarskej trati, musí používať okraj zjazdovky. Nie mimo zjazdovky, ale po okraji zjazdovky. Dbajte na to aby vás prichádzajúci lyžiari videli, najmä v zátačkách a neprehľadných miestach môže pomaly kráčajúca postava spôsobiť nečakanú prekážku lyžiarovi. V niektorých strediskách je zakázaný pohyb skialpinistov po okraji zjazdoviek, bývajú pre nich vyčlenené iba niektoré.

Výstup a zostup Chodci držte sa na okraji zjazdoviek

8. Dodržiavanie značiek na trati

Vo väčších strediskách, kde je viac zjazdoviek, bývajú tieto označené značkami s rôznymi upozorneniami o krížení zjazdoviek, označením nebezpečných miest, príkazmi na zníženie rýchlosti, alebo značkami horskej služby či polície. V Alpách sú tieto dodržiavané a dodržiavanie je kontrolované lyžiarskou políciou.

Dodržiavanie značiek

9. Pomoc pri nehodách

Každý užívateľ zjazdovky je povinný pri úraze iného lyžiara na trati poskytnúť mu prvú pomoc v rámci svojich schopností a možností vrátane proti šokových opatrení (5T = ticho, teplo, tekutiny, tíšiť bolesť, transport)*, označiť miesto nehody nad nehodou (napr. pomocou prekrížených lyží, alebo lyžiarskych palíc) a oznámiť úraz horskej službe, alebo inej oprávnenej osobe, privolať čo najrýchlejšie odbornú pomoc.

Pomoc pri nehodách

10. Preukaz totožnosti

Každý z účasníkov nehody (svedok, poškodený, vinník) sa na výzvu musí legitimovať. V alpských krajinách sa neposkytnutím pomoci, alebo neposkytnutím údajov, či útekom z miesta nehody vystavuje dotyčný trestnému konaniu a následnému stíhaniu. Pri zavinení úrazu pod vplyvom alkoholu nasleduje trestný postih ako pri dopravnej nehode. Poisťovňe alkoholické úrazy nepovažujú za poistnú udalosť.

Preukaz totožnosti

Ďalšie zásady pomáhajúce proti kolíziám:

Rozcvička

Rozcvička a zahriatie cvičením pred jazdou, prispievajú k predchádzaniu zraneniam svalstva. Postačí niekoľko krúživých a naťahovacích pohybov hlavou, končatinami a trupom. Výborné sú pohyby najväčších svalov - sedacie, stehenné svaly, ktoré môžeme zahriať na správnu "prevádzkovú teplotu" aj trením a masírovaním. Niekoľko ľahkých poklepaní zavretou päsťou po hrudnej kosti tesne pred jazdou nabudí našu pozornosť, reakcie sú potom rýchlejšie, zrak ostrejší a jazda viac pod kontrolou. Rozhodne na zahriatie nepoužívajte alkohol. Tento zlozvyk z minulosti je vážnym problémom, preto sa zvyšujú tlaky a sankcie, aby bol alkohol z lyžiarskych svahov vytlačený, podobne ako spoza volantu.

predchádzať zraneniam Rozcvička pred jazdou na zahriatie svalstva

Používanie ochranných prvkov

Používanie ochranných pomôcok ako sú helma na hlavu, okuliare na oči, chrániče na chrbát alebo končatiny sú výborným pomocníkom v prevencii pred úrazom. Používanie heliem pre deti je povinné. Dospelým je odporúčané. Zranenia hlavy sú častým a bývajú najvážnejším úrazom na zjazdovkách, vhodná helma dokáže hlavu výrazne ochrániť. Dnes už pretekári bežne používajú osobné airbagy, ktoré dokážu chrániť telo pred nárazmi pri pádoch. Vylaďuje sa na nich niekoľko problémových funkcií (napr. stlačenie hrudníka, ktoré je potrebné uvoľniť hneď po páde, aby sa nezabránilo dýchaniu a pod.) a možno sa čoskoro začnú využívať aj v turistickom lyžovaní.

ochranné prvky Helmy pre deti sú povinné, pre ostatných by mali byť samozrejmosťou

Odpočinok

Urobiť si prestávku a načerpať nové sily prispieva k minimalizovaniu úrazu z únavy. Dôležité je tiež ukončiť lyžovačku včas, ak už telo nevládze. Nezabudnúť na odpočívanie je dôležité aj pre pomalších a začiatočníkov či menej trénovaných jedincov, ktorí sa odrazu ocitnú na niekoľkodňovej lyžiarskej dovolenke a v snahe čo najlepšie využiť skipass sa dopracujú k svalovke a vyčerpanosti. Tým sa môže zvýšiť riziko úrazu. Rizikový z tohto aspektu býva tretí a štvrtý deň lyžovačky, preto je vhodné tieto dni využiť napríklad na ľahšiu vyhliadkovú jazdu, pešiu túru, wellness a podobne.

Odpočinok Odpočívajte podľa potreby, doprajte si nové sily

Lanovky a vleky

Množstvo úrazov sa stáva na dopravných zariadeniach. Používajte lanovky a vleky podľa inštrukcií prevádzkovateľa. Neotvárajte bezpečnostné zábrany na sedačkových lanovkách, nejazdite mimo vyznačené stopy na vlekoch. Počas jazdy po zjazdovke dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť od stĺpov a lyžiarov idúcich na vleku nahor. Na sedačkovej lanovke sa nehojdajte. V prípade zastavenia či poruchy vleku alebo lanovky trpezlivo čakajte na opätovné spustenie, alebo inštrukcie dopravnej obsluhy.

Lanovky a vleky Pozor na dopravné zariadenia, tiež dokážu ublížiť

Lyžiarsky výstroj

Dbajte na kvalitu svojho lyžiarskeho výstroja. Používajte lyže správnej dĺžky a vhodný typ lyží pre daný terén a štýl. Hrany správne naostrené, bezpečnostné viazanie nastavené na správne vypínacie hodnoty, podľa vašej zdatnosti a hmotnosti lyžiara. Lyžiarske oblečenie, v ktorom sa nezapotíte, ale ani vám nebude zima. Používajte správnu veľkosť všetkých súčastí výstroja, najmä lyžiarskych topánok, do ktorých patrí iba jedna lyžiarska ponožka, nie príliš veľké ani tesné. Dotiahnite upínacie klipsy na topánkach, aby sa vám lyžovalo pohodlne, ale aby noha bola pevne uložená v topánke. Predídete tým nepríjemným otlakom a vaše oblúky na snehu budú ostrejšie a presnejšie.

Lyžiarsky výstroj Dbajte o svoj lyžiarsky výstroj, zohráva dôležitú úlohu v bezpečnosti na zjazdovke

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára