Ski amadé - najviac lyžovačky na jeden skipass v Rakúsku

Článok vznikol za podpory CK Renytravel - lyžovanie Ski amadé

Lyžiarska oblasť Ski amadé zastrešuje pod jeden spoločný skipas 25 lyžiarskych stredísk v piatich ski-regiónoch Rakúska. Ponúka 760 km zjazdových tratí a 270 lanoviek a vlekov. Zima 2017/2018 sa nesie v duchu hesla „Ski amadé – urob môj deň“ a návštevníci si tak môžu samostatne objednať jeden fantastický deň plný zážitkov so sprievodcom, na konci ktorého si povedia „SUPÉR, to bolo skvelé“.

miesto lyžovačky Ski amadé * Ski amadé – najviac lyžovačky v Rakúsku - 760km zjazdoviek

Päť regiónov, 760 kilometrov zjazdoviek, 270 lanoviek a vlekov a 260 lyžiarskych chát a horských reštaurácií – to všetko zaŕňa lyžovanie Ski amadé. Najväčší skipas môžete použiť v lyžiarskych strediskách: Salzburger Sportwelt (9 stredísk - Flachau, Wagrain, Altenmarkt-Zauchensee, St. Johann/Alpendorf, Radstadt, Kleinarl, Eben, Filzmoos, Goldegg), Gastein (4 strediská - Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Sportgastein), Hochkönig (3 strediská - Maria Alm, Dienten, Mühlbach), Großarltal (2 strediská - Grossarl, Hüttschlag) a vo všetkých strediskách Schladming-Dachstein (8 stredísk - Planai, Hochwurzen, Reiteralm, Ramsau, Hauser Kaibling, Fageralm, Stoderzinken, Galsterbergalm). Toľko lyžiarskych možností určite vyhovie každému milovníkovi lyžovania, lyžiarska oblasť Ski amadé ponúka na jeden skipas najviac lyžovačky v Rakúsku.

Lyžiarske strediská Ski amadé

Podrobnejší pohľad na jednotlivé lyžiarske strediská, ktoré patria do zoskupenia Ski amadé uvediem v samostatnom článku, ktorý plánujeme v krátkej budúcnosti pripraviť pre tento blog.

lyžiarske strediská skiamade * Ski amadé – lyžiarske strediská
Salzburger Sportwelt250 km
Flachau920 - 1.850 m / 53 km / Svetový pohár žien - slalom
Wagrain850 - 1.980 m / 34 km / G-link lanovka pre 130 osôb
St. Johann-Alpendorf619 - 1.808 m / 33 km / zimná dovolenka pre celú rodinu
Altenmarkt-Radstadt850 - 1.571 m / 16,6 km + sankárska dráha 6 km
Zauchensee1.016 - 2.173 m / 41 km / + 4,5 km skitour
Flachauwinkl-Kleinarl987 - 1.925 m / 47,7 km + 3.5 km sánkovanie
Eben875 - 1.612 m / 6 km / kopec zábavy pre deti
Filzmoos970 - 1.591 m / 11,6 km / rodinné lyžiarske stredisko
Goldegg830 - 1.225 m / 4,9 km / lyžovanie malé, pekné, zvládnuteľné
Gastein170 km
Bad Gastein1.000 - 2.251 m / 40 km / zimná dovolenka a wellness
Bad Hofgastein857 - 2.300 m / 50 km / lyžovačka a kúpele
Dorfgastein850 - 2.030 m / 37 km / leží v údolí Gastein, lyžovanie Grossarl
Graukogel1.079 - 2.000 m / 14 km / pre náročných lyžiarov
Sportgastein1.580 - 2.650 m / 26 km / najvyšší ski rezort
Hochkönig115 km
Maria Alm780 - 1.890 m / 61,7 km / perfektne upravené zjazdovky
Dienten1.060 - 1.750 m / 25,5 km / zábava z lyžovačky bez konca
Mühlbach920 - 1.820 m / 27 km / Kings park, 5 km sánkovanie
Großarltal40 km
Grossarl870 - 2.012 m / 41,8 km / športové lyžovanie
Dorfgastein- (viď Gastein) -
Schladming-Dachstein185 km
Planai745 - 2.015 m / 125 km / najlepšie stredisko v Rakúsku
Hochwurzen- (viď Planai) -
Reiteralm- (viď Planai) -
Hauser Kaibling- (viď Planai) -
Ramsau1.130 - 1.630 m / 18,5 km + 9.8 km sánkovanie
Fageralm935 - 1.855 m / 18,5 km / nádherné výhľady, lyžovanie detí
Stoderzinken1.620 - 2.045 m / 3,8 km
Dachstein Gletscher1.700 - 2.699 m / 6 km
Galsterbergalm1.140 - 1.981 m / 13 km + 5 km sánkovanie

Neobyčajné zážitky z lyžovačky - „made my day“

Chceli by ste zažiť lyžovačku, kedy sa nemusíte o nič starať, no napriek tomu zažijete samé neobyčajné veci, na ktoré len tak nezabudnete? Presne takúto možnosť vám teraz ponúka Ski amadé. Od zimnej sezóny 2017/18 nájdete v každom z piatich regiónov pod mottom „Ski amadé – made my day“ dni plné rozmanitých zážitkov, ktoré vás ohromia. Je to novinka, ktorou možno ešte vylepšiť krásny slnečný deň na lyžiarskych svahoch.

freeride * Ski amadé – freeride patrí medzi neobyčajné zážitky

Napríklad v niektorom z lyžiarských stredísk oblasti Salzburger Sportwelt si požičiate výstroj a užijete si freeride so sprievodcom v okolí Zauchensee, navštívite snowpark camp alebo sa naraňajkujete v kabínkovej lanovke G-Link vysoko nad strechami Wagrainu. V regióne Schladming-Dachstein sa vyveziete prvou lanovkou na Dachsteinský ľadovec, kde sa naraňajkujete a užijete si freeride jazdu do údolia. Alebo sa môžete na lyžiach „prelyžovať“ cez kopce 4-Berge-Skischaukel. Na jednotlivých chatách sú pre vás pripravené raňajky, polievka, hlavné jedlo a aprés ski. V stredisku Gasteine si okrem fantastických zjazdov môžete vychutnať raňajky vo výške 2.700 m n.m., let na visutom lane Flying-Fox ponad známy badgasteinský vodopád, cvičenie jogy na okraji zjazdovky či freeride túry so sprievodcom. Kulinárske zážitky počas Königstour, túra so sprievodcom či freeride zjazd s večerou na záver na Hochkönigu sú zárukou nezabudnuteľných okamihov. Región Großarltal ponúka lyžiarom obľúbenú lyžovačku pri východe slnka „Skikeriki“ – kedy si zjazdovku užijú ako prví – lezenie v ľade, túry so snežnicami a sánkovačku.

Neobyčajné zážitky z lyžovačky sú cieľom novej ponuky „made my day“. Každý, kto sa rozhodne túto ponuku vyskúšať sa môže celý jeden deň nechať iba viesť. Pretože ten, kto sa nemusí o nič starať, nielen lepšie spozná osobitosti a ukryté klenoty lyžiarskych regiónov, ale zažije veľa momentov s kategórie "supér zážitok". Všetkých päť regiónov Ski amadé ponúka každý týždeň jeden až dva výnimočné dni šité na mieru. Počet účastníkov je obmedzený na minimálne štyri a maximálne dvanásť osôb. Cena za jeden zážitkový deň sa podľa programu pohybuje od 50 do 190 euro.

Lyžovačky pre deti za výhodné ceny Ski amadé

Združenie lyžiarskych regiónov Ski amadé je priateľsky zamerané na celú rodinu a najmä na jej najmenších členov - deti, ktoré môžu svoju lyžiarsku kariéru odštartovať už za € 100,00. Balík Mini’s Week (týždeň malých) od 13. do 27. januára ponúka lyžiarom do 6 rokov (od roku narodenia 2012) účasť na detskom lyžiarskom kurze (5x poldenný alebo 3x celodenný kurz), požičanie lyží a detský skipas.

deti * Ski amadé – lyžovačka pre deti, výhodné cenové balíky

Skvelá výzva je pripravená aj pre mládež a mladých duchom, ktorých to ťahá do snowparkov: Súťaž „Ski amadé Cash for Trick Tour“ je úplná novinka a koná sa od januára do marca dva razy za mesiac vo vybratých snowparkoch. Dvaja porotcovia v rámci nej nielen vyhodnotia, ale aj odmenia najlepšie triky a skoky. Kto chce získať titul „Ski amadé Rookie of the year“, musí do súťaže prihlásiť svoje absolútne originálne video zo snowparku, aby mal šancu vyhrať exkluzívnu zmluvu „Rookie of the year sponsored by Ski amadé“.

V Ski amadé sa nachádza celkom deväť snowparkov. Pre toho, kto si zatiaľ netrúfa zdolať rôzne prekážky, je ideálnou voľbou niektorá z 13 tratí funslope: o dostatok zábavy sa tu postarajú ostré zákruty, tunel, nízke mostíky, špirálovité úseky a zvlnený terén. Lyžiarski návštevníci Ski amadé majú viaceré možnosti, ako komunikovať s členmi svojej online skupiny. Napríklad na facebookovej stránke Ski amadé sa pravidelne objavujú výzvy na umiestnenie skvelého videa či veselých fotiek online. Stále sa však niečo deje aj v iných sociálnych médiách a na bežnú výmenu skúseností je v snowparkoch tiež dosť priestoru: či už pri vzájomnom pozorovaní, hodnotení a diskusii o skokoch, na vlekoch alebo niektorej z mnohých útulných chát v 26 lyžiarskych strediskách.

freestyle * prihlás do súťaže „Ski amadé Rookie of the year“

Freestyleri, ktorí nemajú viac ako 16 rokov a radi nakrúcajú videá! Tak hor sa na zjazdovky a do snowparkov v Ski amadé. Nezabudnite si so sebou selfie tyč, kameru GoPro i pár priateľov a natočte fantastické video. Na grimasy v štýle „duck face“ či sexy pózy však môžeš hneď zabudnúť. Tu ide o originálne videá, odvážne triky a jedinečné obrazce v neporušenom snehu. Ak budeš pri tom ešte i veselý – tým lepšie. Film potom odovzdaj, prihlás do súťaže „Ski amadé Rookie of the year“ a hotovo. Na konci lyžiarskej sezóny vyberieme v kategóriách snowboarding a freeskiing najlepšie dievčenské a chlapčenské video. Cena, ktorá čaká na víťazov, je naozaj hodná námahy pri nakrúcaní: najlepší dostanú exkluzívnu zmluvu „Rookie of the year sponsored by Ski amadé“. O čo konkrétne ide? Na určitý čas sa staneš tvárou kampane Ski amadé pre deti a mládež, dostaneš kompletné lyžiarske, resp. snowboardové vybavenie vrátane kamery GoPro, budeš stáť na štarte pri fotokampani Ski amadé a ešte oveľa viac.

Bezpečnosť na zjazdovkách

Aby boli pravidlá na zjazdovkách zrozumiteľnejšie, prinášajú niektoré lyžiarske strediská ich vyjadrenie pomocou grafických ilustrácií. Atraktívne kresby sa často nachádzajú priamo pri zjazdovkách aj na internetových stránkach stredísk. Zásady chovania sa na zjazdovkách je nutné vštepovať každému lyžiarovi už od malička. Času stráveného nad pravidlami o bezpečnosti na zjazdovkách nikdy nie je dosť, preto si ich poďme spolu zopakovať aj na našom blogu. Vybrali sme jednu z najkrajších sád ilustrácií, ktorú prináša na svahy líder v lyžiarskej bezpečnosti Ski amadé - Rules of the piste. Poznáte lyžiarske desatoro? - Biely kódex:

  • 1. Ohľaduplnosť k iným
  • 2. Kontrola rýchlosti a spôsobu jazdy
  • 3. Voľba stopy / smeru jazdy
  • 4. Predbiehanie
  • 5. Vjazd na trať, rozjazd na trati
  • 6. Zastavenie a státie
  • 7. Výstup a zostup
  • 8. Dodržiavanie značiek na trati
  • 9. Pomoc pri nehodách
  • 10. Preukaz totožnosti

Viac na - Bezpečnosť na zjazdovkách

Dátové lyžiarske okuliare Ski amadé

Digitalizácia stále napreduje a uľahčuje nám život na mnohých miestach. Ako moderné a inovatívne združenie lyžiarskych regiónov sa Ski amadé pripojilo k tomuto trendu už pred rokmi. Vo veciach techniky a digitalizácie pri lyžovaní plní Ski amadé dokonca priekopnícku úlohu, ako je to napríklad aj pri zavedení dátových lyžiarskych okuliarov, ktoré zobrazujú informácie priamo z konkrétneho regiónu. K základnej výbave v Ski amadé patria už niekoľko rokov WLAN na horných a údolných staniciach, aplikácie, sociálne médiá, 3D modely lyžiarskych tratí a kúpa lístka cez mobil. Teraz vás navyše môžu po zjazdovkách navigovať dátové lyžiarske okuliare.

Od roku 2015 môžu lyžiari v Ski amadé testovať „Smart Ski Goggles“ – dátové lyžiarske okuliare s navigačným systémom. Všetky dôležité a aktuálne informácie o okolí a navigačné pokyny pre lyžiarsku oblasť sa zobrazujú priamo na malej obrazovke lyžiarskych okuliarov. Stačí, ak zadáte štart a cieľ a okuliare vás cez navigáciu nasmerujú k lyžiarskej chate či vleku, pričom vám ponúknu aj aktuálne informácie o stave zjazdoviek alebo vlekov. Všetky tieto údaje sa objavia v dolnej časti pravého skla a to v takom rozsahu, aby boli síce čitateľné, ale neobmedzovali váš výhľad. Dátové lyžiarske okuliare si môžete vypožičať vo všetkých 25 filiálkach Intersport Rent v Ski amadé za 19 euro na deň.

dátové okuliare * Ski amadé – dátové okuliare

Praktická aplikácia „Ski amadé Guide“ ponúka svojim užívateľom nespočetné výhody – od integrovaných geografických máp až po menu História, ktoré chronologicky zaznamenáva priebeh dňa. Pod voľbou Štatistika nájdete údaje o všetkých zdolaných výškových metroch, rýchlosti, kilometroch zjazdoviek a dokonca o spotrebe kalórií. Ďalšie voliteľné parametre sú sklon zjazdovky, technika jazdy, lyžiarske zručnosti a zdolaný úsek. Nasledujúce výdatné občerstvenie si tak môžete dopriať bez zlého svedomia.

„O 300 metrov sa držte vľavo.“ „Odbočte doľava.“ „Ste v cieli.“ Asi takto to bude vyzerať, keď si nasadíte dátové lyžiarske okuliare v Ski amadé. Hovoriť zatiaľ síce nevedia, ale navigačné pokyny, ako aj všetky ďalšie informácie sa zobrazia v spodnej časti pravého skla. Navigáciu umožňuje najmodernejšie zobrazovanie máp v pozadí, ktoré zohľadňuje dokonca aj krátkodobé uzávierky zjazdoviek a vlekov. Mimochodom: ak opustíte plánovanú trasu, lebo ste zmeškali odbočku alebo ste sa celkom spontánne rozhodli inak, pretože pravá zjazdovka vyzerá akčnejšie ako ľavá, okuliare vás na to upozornia. Ale nebojte sa – žiadne „Otočte sa do protismeru“ sa neobjaví.

Najkrajšia trasa cez lyžiarsku oblasť - súčasťou navigácie po zjazdovkách sú podrobné informácie o regióne, lyžiarskom stredisku, chatách a zjazdovkách, predpoveď počasia a tachometer. Najlepší cisársky trhanec je na Jungeralm najvyššie položený stánok gazdovského trhu stojí na Kreuzkogel v Sportgasteine. Ale ako sa tam najrýchlejšie dostanete? Dátové lyžiarske okuliare vám ukážu presnú cestu. Podobne ako v aute si na okuliaroch môžete zvoliť, ktorou trasou by ste sa chceli najradšej vybrať: po modrých alebo trochu náročnejších zjazdovkách či po zjazdovkách s miestami s najkrajším výhľadom, ktoré vám okuliare automaticky ponúknu. Okuliare lyžiarov upozornia na atrakcie, pri ktorých budú prechádzať, takže im naozaj už nič neujde. 50 metrov pred vami sa nachádza pekná chata? Okuliare vám ju odporučia. Je na okraji zjazdovky miesto na úžasné fotky? Okuliare vás naň upozornia a zobrazia hneď aj fotografiu chaty a záber z webovej kamery pri vyhliadke.

Hostia v Ski amadé si môžu požičať predinštalované dátové lyžiarske okuliare už za € 19,00 na deň v 25 pobočkách Intersport Rent vo všetkých piatich regiónoch Ski amadé. Minipočítač firmy Recon s integrovanou sieťou WLAN a GPS je však možné namontovať aj na vaše vlastné lyžiarske okuliare. Údaje z aplikácie „Ski amadé Guide“ sa potom prenášajú na okuliare cez USB pripojenie. Malé diaľkové ovládanie na zápästí umožňuje obsluhu dátových lyžiarskych okuliarov, ktoré vám okamžite zobrazia cestu k najbližšej chate alebo vleku. Okuliare dokonca fungujú aj offline: ak sa znova dostanete k sieti WLAN, automaticky sa aktualizujú údaje o počasí, stave vlekov a zjazdoviek.

Dátové lyžiarske okuliare perfektne dopĺňajú aplikáciu „Ski amadé Guide“, ktorá sa v uplynulých rokoch stále zdokonaľovala. Aplikácia má nespočetné výhody – od integrovaných geografických máp až po menu História, ktorá chronologicky zaznamenáva priebeh dňa. V menu Štatistika sa nachádzajú údaje o zdolaných výškových metroch, rýchlosti, kilometroch zjazdoviek a dokonca o spotrebe kalórií. Ďalšie výdatné občerstvenie si tak budete môcť naplánovať bez zlého svedomia.

Samozrejmosťou v Ski amadé sú aj sociálne médiá. Keď sa vám podarí perfektný zjazd dolu svahom, určite by ste sa radi podelili o tento zážitok aj s vašimi priateľmi. Ani na to sme v Ski amadé nezabudli: v celej lyžiarskej oblasti je od roku 2011 viac ako 400 bezplatných prístupových miest na internet. Cez prestávku počas zjazdu lyžovačky tak môžete vaše potešenie z lyžovačky zdieľať so všetkými cez facebook, snapchat, instagram atď. Hashtags v Ski amadé sú: #skiamade, #livedabei, #skiamademoments, #mademyday alebo #highestfarmersmarket.

Hlavné podujatia sezóny

V Ski amadé nie je núdza o pestrý program: od oficiálnych lyžiarskych pretekov, cez skvelé koncerty po kulinárske podujatia. Celú ponuku nájdete v podrobnom programe podujatí, ale už teraz by ste si mali zaznačiť termíny významných vrcholných podujatí:

slalom žien Flachau * Svetový pohár - nočný slalom žien vo Flachau


• 9.1.2018 Svetový pohár FIS nočný slalom žien vo Flachau
• 12. a 13. január 2018, SP FIS, paralelný slalom snowboard, Gastein
• 23.1.2018 SP FIS, nočný slalom mužov v Schladmingu
• 10. až 17. marec 2018, podujatie Ski- und Weingenusswoche
• 17. až 24. marca 2018, balík Ski amadé Ladies Week s koncertmi, párty, lyžiarskym sprievodcom, testami lyží a ďalšími fantastickými akciami vo všetkých piatich regiónoch

Najvyššie položené gazdovské trhy v Alpách

Nielen lyžovačkou je lyžiar sýty. Jedinečná je aj kulinárska ponuka Ski amadé. Takmer 260 chát a reštaurácií ponúka návštevníkom lyžiarskych stredísk všetko, čo sa im zažiada: od chrumkavého chlebíka so slaninkou, cez filé zo pstruha až po pečené hovädzie mäso. To všetko dostanú hostia samozrejme vždy v tej najvyššej kvalite, a to nielen na chatách, ale aj v trhových stánkoch: najvyššie položený gazdovský trh v Alpách totiž začína túto zimu svoju tretiu sezónu.

gazdovské trhy * Ski amadé – gazdovské trhy

Po úspešnom začiatku pred dvoma rokmi sa najvyššie položený gazdovský trh v Alpách bude konať aj počas sezóny 2017/2018. Domáci výrobcovia budú svoje produkty predávať sami a priamo zo stánkov pri lyžiarskych chatách. To, že tento projekt s názvom „najvyššie položený gazdovský trh v Alpách“ nosí svoje meno oprávnene, dokazujú trhové stánky vysoko v horách, napríklad pri Dachsteinskom ľadovci alebo vyhliadke Panoramakugel v stredisku Sportgastein vo výške 2.700 metrov.

Počas tejto sezóny budú stánky pri chatách otvorené od 10. do 17. marca 2018. Trhy sú výsledkom perfektnej spolupráce medzi poľnohospodármi a prevádzkovateľmi chát: tam, kde v zime svištia do údolia lyžiari, sa v lete pasú kravy, rastú bylinky, bobuľové ovocie, limby a včely usilovne zbierajú peľ. Na jeseň, kým prídu prví lyžiari, sa úroda pozbiera a spracuje. Regionálni výrobcovia a farmári vyrábajú korenistý syr z mlieka kráv, ktoré strávili leto na horských lúkach, sušia nazbierané bylinky na čaj alebo ako prísadu do solí, varia voňavé marmelády z bobúľ, pália pálenku z limbových šišiek alebo koreňov horca a stáčajú lesný med. Všetky tieto výrobky sa potom objavia na tanieroch hladných lyžiarov, pretože v lyžiarskych chatách Ski amadé sa kladie veľký dôraz na regionálne produkty. Syry, slanina, ryby, pálenka alebo med sa nedovážajú, ale na chaty, kde sa hneď spracovávajú, ich jednoducho dodávajú farmári a výrobcovia priamo z údolia.

Dni vína a kulinárske umenie Ski amadé

Ski amadé je známe svojimi početnými kulinárskymi ponukami, ako sú Večera v lanovke („Gondeldinner“), vybrané jedlá ocenených kuchárov, lahôdky pre skutočných gurmánov („Genussspecht-Angebote“) či „Týždeň lyžovania a vína“ („Ski & Weingenuss-Woche“). Najvyššie položený gazdovský trh v Alpách zaznamenal pri svojom otvorení v marci 2016 obrovský úspech a stal sa ďalšou stálicou na lyžiarskom kulinárskom nebi v Ski amadé. Kto si počas „Týždňa lyžovania a vína“ od 10. do 17. marca 2018 naplánuje prestávku na jednej z certifikovaných chát v rámci tejto akcie, môže ju hneď využiť na návštevu trhu. Na stánkoch (alebo stánku) pri chatách budú výrobcovia a farmári osobne ponúkať širokú paletu tradičných produktov: údené pstruhy, nakladanú zeleninu, bylinkové nátierky, rôzne likéry, bylinkové soli, domáci chlieb či ovčie výrobky z údolia Enže a mnoho iného. Návštevníci môžu okrem toho pri niektorých stánkoch hneď niečo ochutnať: tradičné slané šišky Plattlkrapfen s kyslou kapustou alebo šišky plnené mäsom Pongauer Fleischkrapfen. Niekde si dokonca nebudete musieť ani odopnúť lyže, takže gazdovský trh vám ponúka takpovediac i možnosť „drive-in“. To, čo vám bude chutiť najviac, si môžete samozrejme hneď kúpiť. Ak nemáte so sebou nákupný košík – vlastne lyžiarsky ruksak – dostanete od regionálnych výrobcov pri stánku malý jutový ruksak, aby ste svoj nákup bezpečne a štýlovo dopravili až do údolia.

Kulinárske umenie * Ski amadé – Kulinárske umenie, miestne špeciality

Mimoriadna športová výzva čaká na lyžiarov, ktorí sa pokúsia navštíviť na lyžiach všetky trhové stánky v Ski amadé a na konci pobytu budú mať v ruksaku syr zo stánku pri Steinbock Alm, slaninu z Tiergartenalm a limbovú pálenku z Wiesenstadl. Vtedy totiž už prešli veľkú časť z celkovo 760 kilometrov zjazdoviek a slaninu, syr a pálenku si naozaj zaslúžia. Pri trhových stánkoch si môžete nechať zabaliť aj balíček s občerstvením s tými najlepšími výrobkami a vychutnať si ich počas zimného pikniku na jednom z miest venovaných 5 zmyslom, na tradičnej drevenej lavičke, obrovskej hojdačke či drevenom tróne s výhľadom na vrcholky hôr.

V rámci „Týždňa lyžovania a vína“ môžete navštíviť mnohé podujatia zamerané na rakúske vína a regionálne výrobky v hoteloch v údoliach i na chatách v lyžiarskych strediskách. Partnermi akcie „Týždeň lyžovania a vína“ sa medzičasom stalo 22 chát a horských reštaurácií v Ski amadé. Pri vchode majú umiestnenú plaketu s certifikátom a vyznačujú sa bohatým sortimentom rakúskych vín, ponukou regionálnych jedál z domácich surovín a skvelými službami – prirodzene aj mimo akcie „Týždeň lyžovania a vína“. Špeciálne miestne jedlá sú uvedené v jedálnych lístkoch zvlášť spolu s jasným označením pôvodu. Prevádzkovatelia chát ponúkajú každý deň minimálne dva regionálne pokrmy z domácich výrobkov a k výbornému jedlu vám vždy odporučia aj lahodné víno. Na partnerskej chate akcie „Týždeň lyžovania a vína“ si tak lyžiari môžu objednať do ružova upečenú vysokú roštenku z pongauského hovädzieho dobytka alebo tvarohovú čučoriedkovú štrúdľu s ručne zbieranými čučoriedkami spod vrchu Hauser Kaibling a tvarohom z mliekarne z údolia Enže. K tomu sa výborne hodí pohár rakúskeho veltlínskeho zeleného alebo červeného Zweigeltu.

Autor článku: Rasťo Belluš
Zdroj: skiamade.com

4 komentáre:

  1. Njalepším strediskom v SkiAmadé je Schladming. Lyžovanie v Schladmingu je zvlášť výhodné pre lyžiarov zo Slovenska. Schladming sa nachádza niečo vyše 400 km od Slovenska. To je vzdialenosť na 3-4 hodiny jazdy autom, teda oplatí sa pobyt aspoň na pár dní. Predĺžený víkend, alebo týždňová lyžovačka. Lyžiarske stredisko Schladming patrí medzi najlepšie rakúske lyžiarske strediská. V blízkom okolí sa nachádzajú ďalšie známe lyžiarske strediská napr. Ramsau am Dachstein, ľadovec Dachstein, Flachau. Nájdete tu všetko, čo k zimným športom patrí. Každoročne začiatkom januára sa v stredisku Schladming uskutoční prestížny pretek svetového pohára mužov v slalome. Súčasťou Schladmingu sú Hauser Kaibling, Hochwürzen, Reiteralm a centrálna časť Planai, štyri kopce prepojené vlekmi a zjazdovkami, ktoré poznáme aj pod názvom 4-Berge-Skischaukel.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bohatú ponuku lyžiarskych pobytov v lyžiarskych strediskách Ski amadé nájdete na reny.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veď toľko zjazdoviek sa ani nedá stihnúť za týždeň lyžovania. Možno by sa dalo za dva týždne, ale kto to vydrží. Raz sme boli na lyžovačke 14 dní, ale svalovka nás vyradila z boja. Rozumné je takých 8, max. 10 dní v kuse.

    OdpovedaťOdstrániť